Wat is het grootste verschil in designing voor print versus web
- Grafisch ontwerper
Wil jij een logo laten maken en dit logo vervolgens laten afdrukken?
Of heb jij een hele rits bestanden gekregen en weet je niet welke je moet opsturen naar de drukker?
Dan is het handig om te weten welk bestand jij aangeleverd moet krijgen voordat je het logo kunt laten drukken.
Er zijn namelijk een heleboel bestandsformaten waarin je jouw logo kunt ontvangen van je logo designer.
Lees snel verder om meer te weten te komen over de verschillende logo bestanden en hoe en wanneer je bepaalde bestanden kunt gebruiken.
Wil je een logo laten ontwerpen, dan wil je weten wat je kunt verwachten van de aanlevering van de bestanden.
Welke bestanden moet je aangeleverd krijgen?
En welke soorten bestanden zijn er eigenlijk allemaal?
Het hangt af van de ontwerper die je hebt ingeschakeld welke bestanden jij krijgt aangeleverd.
Veel designers kiezen ervoor om zoveel mogelijk verschillende bestandsformaten aan te leveren, zodat je zowel met print als webtoepassingen uit de voeten kunt.
Dit ontvang je voor iedere variant van het logo, zo ontvang je jouw bedrijfslogo bijvoorbeeld in meerdere kleurvariaties of composities.
Over het algemeen kan je deze bestandsformaten verwachten: AI, EPS, PDF, JPG, PNG en WebP.
De drukker vraagt doorgaans om een logobestand in PDF, JPG, AI of EPS.
Een PDF die je ontvangt van je designer is meestal een vectorieel bestand. Dat kan met diverse programma’s geopend worden, waaronder Adobe Reader en design software van Adobe zoals Photoshop, Illustrator en InDesign.
Een logobestand in PDF dat is gemaakt met Illustrator of InDesign (= AI of EPS bestand), is schaalbaar zonder kwaliteitsverlies.
Idealiter ontvang je zowel een PDF als het originele bronbestand (AI of EPS).
JPG kan op verschillende manieren worden opgeslagen, waardoor dit bestandstype zowel geschikt is voor online gebruik als voor drukwerk.
Voor je website of social media maak je gebruik van een bestand in de kleurmodus RGB (Rood, Groen, Blauw). Deze heeft een lagere resolutie dan de .jpg die gebruikt wordt voor drukwerk.
Deze heeft de kleurmodus CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart)) en heeft een hogere resolutie.
Een groot nadeel van het .jpg bestand is dat een transparante achtergrond niet mogelijk is. Er wordt automatisch een witte achtergrond meegegeven als je het bestand opslaat.
Bij een logo met witte elementen zonder gekleurde achtergrond, is het niet mogelijk om het logo als .jpg op te slaan omdat dan een deel van het logo wegvalt. In dit geval kan je kiezen voor .png omdat dit bestandstype wel transparant is.
PNG is echter absoluut niet geschikt voor drukwerk vanwege de lage resolutie.
Je gaat waarschijnlijk voor een langdurige samenwerking met je grafisch designer, maar als dit op een gegeven moment ophoudt dan is het erg prettig als jij over de originele bestanden beschikt.
Een professioneel logo ontwerpen wordt altijd in Adobe Illustrator gemaakt en ook de drukker kan doorgaans uit de voeten met dit bestandsformaat.
Het is belangrijk dat je de juiste bestanden op de juiste manier aanlevert om fouten te voorkomen en ervoor te zorgen dat jouw drukwerk de hoogste kwaliteit heeft.
Over het algemeen kunnen kleinere bestanden worden aangeleverd via e-mail.
Zijn de bestanden groter, dan kan je ze in een zip bestand comprimeren en doorsturen per mail.
Is ook het zip bestand te groot? Voor grotere ontwerpen is er doorgaans de mogelijkheid om deze te versturen via online tools zoals Google Drive, Dropbox, Wetransfer, etcetera.
Contacteer mij dan vrijblijvend. Ik beantwoord met plezier al je vragen.
Mijn werkwijze?
Wil je naast een logo ook nog andere zaken laten ontwerpen zoals een visitekaartje, brochure, flyer, folder of ander grafisch design?
Ik sta klaar om je ook daar met plezier mee verder te helpen.
Voor wie werk ik?
Omdat ik 3-talig ben (Nederlands, Frans en Engels) en ik steeds vanop afstand werk, werk ik voor zakelijke klanten in België, Nederland en Luxemburg.